Hvad kan du forvente dig af SharePoint 2016?

_____

 

Jungletrommerne lyder. SharePoint 2016 er på vej til dig. Ifølge Microsoft kan vi forvente, at den ny version af SharePoint bliver udgivet i Q2 2016. Betaversionen blev frigivet i slutningen af august. Og vi har haft glæden af at se på den. Her har vi samlet vores erfaringer med den nye SharePoint-version sammen med de udmeldinger, vi fik fra Microsoft på forårets Ignite-konference i Chicago.

 

“SharePoint 2016 was built from the Cloud-Up”

Citatet er fra Bill Baer, Senior Technical Product Manager i Microsoft Corporation (det er ham, der står for SharePoint red.), og er et citat, der meget godt sætter tonen for den nye version af SharePoint.
Ingen hemmelighed er det, at Microsoft satser solidt på Office 365. Derfor er det naturligt, at mange funktioner i SharePoint 2016 er arvet fra Office 365. Det er dog ikke kun funktionerne, der er præget af Office 365, men også ganske grundlæggende principper bag den nye on-premise version.

 

Gearet til hybrid

Det kommer ikke som en stor overraskelse, at et stort fokus i den nye SharePoint-version har været at skabe et robust miljø for hybridløsninger.

 

Hybrid workloads

Vi har især bidt mærke i Microsofts såkaldte ”hybrid workloads” som betyder, at services fra Office 365 bliver tilgængelige for on-premise-kunder. Ved hjælp af hybrid workloads vil man nemlig kunne flytte services ud af egen farm og op i skyen.
Et eksempel på dette kunne være search servicen, som så flyttes til Azure i et hybrid setup.
Derved bliver det enkelt at vælge en løsning, hvor dele af løsningen ligger inde for egen firewall, og andre dele ligger i skyen og bygger på Microsofts cloud services.
Det vil sige, at on-premise brugere bl.a. også vil kunne få glæde af de nye funktioner i Office 365, som ligger i Office Graph – dermed også Delve.

 

Nyt omkring user interface

Med et interface, som matcher Office 365, bliver hybride løsninger støttet op af SharePoint 2016’s nye user interface.
Ændringer i UI sammen med introduktion af Microsofts App Launcher leverer den brugeroplevelse i SharePoint 2016, som vi har i Office 365 i dag.
Mobile devices er efterhånden ikke til at ignorere, når man designer webløsninger. Og med SharePoint 2016 har Microsoft da også introduceret en forbedret touch-venlig brugerflade, som gør det nemmere at navigere for brugere, som anvender SharePoint fra mobile enheder.

Et stort fokus i den nye SharePoint-version har været at skabe et robust miljø for hybridløsninger.

 

Infrastruktur

Det bliver nemmere at patche. Denne feature vil uden tvivl gøre det nemmere at holde jeres løsning opdateret.
Det er Microsofts mål, at man med SharePoint 2016 kan patche helt uden nedetid. Det vil sige, at man vil kunne opgradere sit SharePoint miljø med CU-opdateringer og service packs, uden at brugerne oplever, at deres systemer er nede. Derudover vil både antallet af nye service packs og størrelsen på dem blive reduceret.

 

Mere plads til data

Grænserne for data bliver hævet i SharePoint 2016. Det løftede Microsoft sløret for på Ignite.
På content databaser vil Microsoft anbefale en maksimal størrelse på hele 1TB i SharePoint 2016. Anbefalingen ligger i dag på maksimalt 200GB. Content databaserne i SharePoint 2016 vil desuden kunne holde ca. 100.000 Site Collections.
Lister og biblioteker får også en opgradering. Den maksimale størrelse på elementer i en visning hæves fra 2.000 til 5.000.
Filer i SharePoint 2016 vil kunne overskride den nuværende grænse på 2GB. Selvom der ikke bliver nogen egentlig grænse i SharePoint 2016, anbefaler Microsoft, at man holder sig til enkeltfiler på under 10GB for at undgå time out, når man uploader store filer.

 

Compliance Center

SharePoint 2016 introducerer en række nye funktioner, hvorfra du kan styre din løsning.

 

Dokumentsletningspolitikker

Bl.a. vil SharePoint 2016, ligesom online-versionen, give mulighed for at oprette en politik for, hvornår dokumenter skal slettes.
Fx kan du vælge at slette dokumenter i et specifikt websted efter en bestemt tidsperiode. På den måde bliver det enkelt at udføre governance af din SharePoint-løsning og sørge for, at gammelt indhold ikke roder og optager plads.

 

Flere politikker til webstedsejere

Denne feature giver administratorer større valgfrihed i forhold til politikker på websteder. SharePoint 2016 tillader webstedsejere at vælge imellem forskellige politikker, som er oprettet og administreret centralt.
Man kan også tillade webstedsejere at fravælge politikker helt, hvis de ikke ønsker, at en politik skal gælde indholdet på det aktuelle site.

Obligatorisk politik for gruppe af websteder

Befinder man sig i den anden boldgade i forholdt til politikker, giver SharePoint 2016 også mulighed for at håndhæve en obligatorisk politik for alle websteder i en gruppe af websteder. Såsom OneDrive for Business. Eller en politik for alle grupper af websteder oprettet fra en bestemt skabelon, såsom Team Sites eller Wizdom sites.

 

SharePoint 2016 giver valgfrihed når det gælder politikker

SharePoint 2016 og Microsofts cloud strategi – er SharePoint 2016 et skridt tættere skyen?
Et take-away fra vores første erfaringer med SharePoint 2016, er at den nye on premise version i høj grad er dus med Microsofts cloud-strategi.
Med bedre muligheder for at opdatere, bliver det mere smertefrit at opdatere sin løsningen løbende og hyppigt – som det også er princippet i Office 365.

Samtidigt bruger Microsoft kræfter på at designe den SharePoint 2016, så det bliver nemt at bruge Office 365 services i et ensartet hybrid-miljø.

Udover at SharePoint 2016 indeholder en række ny funktionalitet, er der altså meget, der tyder på, at det, som SharePoint 2016 primært kommer til at byde på, er adgang til den værdi og de services som Microsoft har lagt i Office 365.

 

Service pack 2 til SharePoint 2013

Inden for de næste 3 måneder kommer der en service pack 2 til SharePoint 2013, hvor Microsoft starter med at introducere nogle af ovenstående funktioner.
Microsoft lover med udgivelsen af den ny servicepack at have specielt fokus på hybrid-oplevelsen mellem SharePoint 2013 og Office 365.

Wizdom er klar til SharePoint 2016

Den seneste Wizdom-version er baseret på Microsoft add in arketikturen (app model). Det vil sige, at Wizdom er klar til at understøtte 2016 og hybrid-løsninger på en meget elegant måde.

 

Vil du vide mere?

Dette er blot et mindre overblik over de ny funktioner, vi har mødt her inden udgivelsen af SharePoint 2016.
Hvis du vil se et overblik i listeform over alt det nye i SharePoint 2016, har Microsoft publiceret en liste.
Vil du vide mere om, hvordan du kan anvende de nye muligheder i SharePoint 2016, er du velkommen til at kontakte os. Eller til at hive fat i Kim Sørensen på Twitter: @kimSorensen83DK.
Vi står altid til rådighed til en snak omkring fremtiden for SharePoint og din virksomhed.

Blogindlæg
Map
Top
Share This